Prinášame Vám časť rozhovoru s Mgr. Máriom Glosom, pre TV Markíza o raste cien nehnuteľností

Mgr. Mário Glos, viceprezident NARKS a CEO realitnej skupiny MGM sa vyjadroval v hlavnej spravodajskej relácii TV Markíza k téme rekordnému rastu cien nehnuteľností na SR.  Celý rozhovor nájde v archíve TV Markíza:  https://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/epizoda/29702-televizne-noviny/7-rekordny-narast-cien-nehnutelnosti.

Patrik Švajda, moderátor: "Ceny bytov a domov rástli na Slovensku takmer najrýchlejšie spomedzi európskych krajín."

 Lenka Vavrinčíková, moderátorka: "Zdá sa, že pandemické opatrenia, ktoré zatriasli trhom, ceny nehnuteľností neovplyvnili. Zastaviť ich môžu až drahšie hypotéky."

Andrea Mačošková, redaktorka: "Slovensko patrí k rekordérom v raste cien nehnuteľností. Podľa Eurostatu vystrelili v prvom kvartáli tohto roka u nás medziročne o vyše 13 %. Väčší nárast mali už len v Luxembursku. Jedinou krajinou, kde ceny oproti vlaňajšku poklesli, je susedné Maďarsko."

 

Mário Glos, viceprezident NARKS a CEO realitnej skupiny MGM: "Na rast nehnuteľností má dneska najväčší vplyv stále zvyšujúci sa dopyt, ktorý je zase zapríčinený nízkymi cenami úrokových sadzieb a to v podstate spôsobuje túto situáciu, ktorá ešte dobieha z predkoronového obdobia, kedy klienti stále majú záujem nakupovať, oveľa väčší záujem ako napríklad zostať v prenájme."

 

Andrea Mačošková: "V celoslovenskom meradle vedie rebríček najviac dražejúcich dvojizbových bytov Bratislava, kde je aj pre pracovné zázemie silný dopyt po bývaní, no a ten dvíha cenu automaticky. Priemerná predajná cena dvojizbového bytu sa tu v Novom Meste zastavila na hranici takmer 160 tisíc. Na hlavné mesto sa doťahuje Banská Bystrica a Žilina, nezaostávajú však ani ďalšie krajské mestá. Ceny sa šplhajú do závratných čísiel, a to aj preto, že ponuka voľných nehnuteľností je stále obmedzená. No a ten, kto chce bývať vo vlastnom hneď, tak často nemá na výber."

 

Mário Glos: "V takomto momente si musí ísť kúpiť, my to voláme, že second-handovú ponuku, ktorá v podstate je pomaly rovnako drahá ako novostavba, len má ten benefit, že je k dispozícii ihneď. Preto tie ceny starších nehnuteľností sú dneska tak vyšperkované a sú na tak vysokej úrovni pomaly ako novostavby, lebo klient, ktorý potrebuje bývať hneď, tak si to poráta, že kebyže čaká na novostavbu dajme tomu ďalšieho jeden a pol roka, tak zaplatí, poviem príklad, 6– 8 tisíc EUR iba v prenájmoch a to v podstate už predražuje zase tú novostavbu."

 

Andrea Mačošková: "Nepomáha tomu ani trend skupovania bytov ešte pred kolaudáciou z papiera. Kupujúci v tom vidia najmä dobrú investíciu. Vzhľadom na to, že po pandémii sa už realitný biznis znova rozbieha, obchody sa nezastavili. Realitní makléri ale teraz zaznamenali nový trend, a to väčší záujem o kúpu aj iných nehnuteľností ako iba byty."  "Čakať, že pôjdu ceny teraz dole netreba. Analytici očakávajú najskôr iba mierne ochladenie pri starších nehnuteľnostiach."

 

Mário Glos: "Veľmi záleží od hospodárskej situácie, aká na Slovensku nastane. Vo všeobecnosti máme tu stále podstav bytov, kedy dneska podľa nejakých štatistík sa hovorí, že chýba až 200 tisíc bytov na Slovensku. Tento podstav spôsobuje zvýšený dopyt, to znamená, že zvýšený dopyt zase generuje vyššiu cenu."

 

Celý rozhovor nájdete v archíve TV Markíza:  https://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/epizoda/29702-televizne-noviny/7-rekordny-narast-cien-nehnutelnosti

Zdroj: [Markíza, 19:00; Televízne noviny; 09/07/2020;  Andrea Mačošková; Zaradenie: z domova]

Šetrite čas a peniaze. Zameraje sa na klienta. ESTATeVOKE je pripravený na použitie.